Moj popis blogova

utorak, 28. travnja 2015.

SAVJEST-PRIZIV

Ovih dana je stalna tema "tableta za poslije".
Nisam čitala sve komentare,jer već postaje pomalo gadljivo to analitičko raščlanjivanje velikih i umnih mozgova,dobrih znalaca svega i svačega.
Ministar ,koliko sam shvatila, tu čarobnu tabletu pokušava zamotati u celofan:odobrio bi ju da bude u slobodnoj potrošnji,ali pod strahom da ga se ne optuži da tako smanjuje natalitet u Hrvata,odgovornost prebacuje na ljekarne,pa čak ih poziva na mogućnost  priziva savjesti!
Priziv savjesti je čin razilaženja s politikom države ,organizacije ili odredbama društva ili ustanove.

Ljekarne su svugdje u svijetu samo trgovine,uslužne djelatnosti,koje moraju kontrolirati kvalitetu,broj, vrijednost i što sve ne,proizvoda,koje na liječnički recept isporučuju klijentu-pacijentu,ili prodaju lijek,koji je država odobrila da se,kao takav,može koristiti u slobodnoj prodaji.
U tom poslu ne vidim nikakvu odredbu,s kojom bi se neki farmaceut razilazio.
Kako nam demokracija pruža sve više mogućnosti,tako neke farmaceutske proizvode sada možete kupiti u trgovinama,koje prodaju higijenske artikle,poput praška za veš ili suđe...
Znači li to da nam se može prodavati nešto,što bi prije ličilo na svetu vodu:ne šteti,a možda bude i od koristi!?
Pitam se treba li tu priziv savjesti,jer uzima se naš novac za nešto što baš i nije dokazano korisno?!
Dobro,niko nas ne tjera da to isto i kupujemo,dakle,odluka je na nama.
Možda neki od njih to i ne bi prodavali,da ih se pita,ali u tom slučaju nije im dana mogućnost priziva savjesti,jedino što bi u tom slučaju prizvali jest-zavod za zapošljavanje!
Kad je u pitanju ta čuvena "tableta za poslije",sexa naravno,razgovarala sam malo sa prijateljicom,koja je u tim vodama,i nije baš sigurna u princip djelovanja.
Navodno bi ta tableta trebala spriječiti da se ev.oplođeno jaje implementira u maternicu.
Ok,ali neznam kakve veze to ima sa ljudima,koji rade u ljekarnama,i kojima je to jedan od milijun proizvoda?!
Kako bi to  žene trebale objašnjavati jednoj apotekarici razlog zbog čega traže tu tabletu?!
I to još pred publikom,koja u 3-4 reda čeka pred recepturom!
Pa neće ju piti za zubobolju ili vrtoglavicu!
Farmacija proizvodi i prodaje velike količine kojekakvih proizvoda,sve u ime zdravlja ljudi,i ja se ne sjećam da ih je ikada itko pozvao na "priziv savjesti"što toliko kemije nude ljudima putem reklama na tv-u,preko interneta..
Naravno da u ljekarnama rade odgovorne osobe,koje trebaju i moraju upozoriti na način djelovanja onoga što kupujete slobodno,ili što vam liječnik preporuči,dakle,ono što im zakon i struka nalažu,ali ne vidim niti jednog razloga da bi trebali izigravati dežurnog policajca i ispitivati ko je kad...s kim...u kojoj pozi..je li pukao kondom,je li bilo silovanja...
Kako je krenula ta savjest,pitanje je dana kada će doći trenutak da vas pitaju koje ste vjere,nacionalnosti,jeste li gej,idete li kod psihijatra,ko vam je prvi susjed,pa na osnovu toga dozvoliti da kupite bijelu tabletu
,jer zadovoljavate kriterije,
ili crnu
...,ako nezadovoljavate.
I to sve čini politika,svjesno ili ne,sve u svrhu opstanka na vlasti.
Što je najgore od svega,prihvaćamo takva uvjetovanja.

Čini mi se da nam se sve više brkaju "lončići"..
Što više prizivamo savjest,sve manje smo savjesni.
2 komentara: