Moj popis blogova

subota, 10. rujna 2011.

ŠKOLA 1981 - 2011.g.


Situacija 1:  

Petar i Marko su se potukli u školi.

1981:
Okruže ih druga deca. Petar pobjedi. Jedan drugome stisnu ruke i postanu najbolji prijatelji.

2011: Direktor škole pozove policiju koja sasluša oba dječaka i njihove roditelje. Oba dječaka, zajedno sa roditeljima, moraju čitavu godinu posjećivati program za sprečavanje nasilja.


Situacija 2: 


Roman je nemiran u razredu i ometa druge učenike.

1981: Učiteljica ga pošalje direktoru i taj mu priljepi nekoliko odgojnih. Roman se nakon toga vrati u razred gde je miran najmanje sedam dana i ne ometa nastavu. Nakon toga se lekcija ponavlja. Kroz nekoliko godina postane pametniji, umiri se i postane vrijedan čovjek.
2011: Romana pošalju školskom psihologu koja ga uputi dalje kod psihijatra ovaj mu prepiše tablete za smirenje. Roman dobije potvrdu da je dijete sa posebnim potrebama. Romanovi roditelji počnu dobijati dodatak za dijete sa posebnim potrebama. Postaje bolesnik tako da godinama posjećuje psihijatrijske ustanove.



Situacija 3: 


Matiju boli glava i ponese nekoliko aspirina u školu.
1981: Od učiteljice dobije čašu vode da može popiti tablete.

 

2011:Učiteljica obavijesti školskog psihologa da Matija uzima nekakve tablete, ova obavijesti direktora koji pozove policiju. Ova ga sasluša zbog mogućeg posjedovanja ilegalnih droga. U njegovoj kući naprave raciju. Nakon toga se još dugo govori da se Matija "sigurno drogira" i da je "narkoman".

Situacija 4:

Neoprezno se igrajući sa loptom, mali Ivan razbije susjedima prozor. Zbog toga ga njegov otac presavije preko koljena i kajišem mu "nacrta" nekoliko kobasica po goloj guzi.

1981: Ivan postane pažljiviji u igri. Izraste u normalnog dječaka, završi škole i postane uspješan u svom zanimanju.

2011: Ivanovog oca zatvore zbog zlostavljanja djeteta. Ivana daju u hraniteljsku obitelj, a tijekom vremena postane član lokalne bande maloljetnih delikvenata. Psiholog uvjeri Ivanovu sestru da je i ona morala biti zlostavljana, tako da njihov otac tri godine provede u zatvoru.


Situacija 5:

Marin napuni konzervu s barutom koji je izvadio iz nekoliko petardi i sa tom napravom raznese mravinjak.

1981: Mravi izgrade novi mravinjak.

2011: Zbog eksplozije pozovu policiju, vojsku i specijalne jedinice. Marina osumnjiče za teroristički akt. Služba državne sigurnsti se pridruži istrazi i počene detaljno istraživati njegove roditelje, zapljene im računala, a ostalu djecu privremeno stave u sigurne kuće. Marinov je otac na listi mogučih državnih neprijatelja.


Situacija 6:

Tokom igre Marija  padne i ogrebe koljena. Dok plače priđe joj učitelj, obriše joj koljena, zagrli je i pomiluje, kako bi ju utješio.

1981: Mariji je odmah bolje i ubrzo nastavi sa igrom.

2011: Učitelja optuže za nepoštovanje djetetovog prava na telesni integritet i neprimjereno dodirivanje maloljetne osobe. Pojavi se sumnja da je pedofil. Saslušaju se i druga djeca da bi se ustanovilo nije li i njih je neprimjereno dodirivao. Privremeno ga suspendiraju do okončanja istrage. Poslije višegodišnjeg procesa na kraju ga osude uslovno. Nakon neuspješnih žalbi, slučaj završi na europskom sudu.Mariji, kao žrtvi zlostavljanja, predlože da redovno posećuje psihoterapeuta.
**********************************************************************

P.S.-Ovo sam dobila emailom od prijatelja....

Autor ovog teksta je,po mojoj procjeni, apsolutno u pravu.
U svom neznanju,zagrizli smo u sferu,u kojoj se ne snalazimo ,pa smušeno i nasumce rješavamo stvari komplicirajući ih.. 

Broj komentara: 7:

  1. Slažen se prijo, da je autor apsolutno u pravu. A još da je za početnu godinu vazeja moju, 1956., bija bi u pravu najapsolutnije!

    OdgovoriIzbriši
  2. Slažem se ! puno je takvih primjera.

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlično! U potpunosti se slažem, i molim dozvolu da stavim ovo na svoj blog Bloger.hr! Možda će izazvati nešto pozitivno, ali tko zna! Pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Apsolutno točno.Sviđa mi se tvoj blog. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo je tema za zamisliti se. S buđenjem svijesti bude se i nove metode. A joj! Jednom mi je naš pop rekao onu staru poslovicu, da je šiba izašla iz raja. Ja to nisam nikada prihvatilala.U nekim stvarima kod odgoja koliko god misliš da si pametan, nikada nisi dovoljno. Vidiš, nekada smo se družili svakodnevno u nekim ugodnim ambijentima, igrali se, šalili, pili, pjevali, plakali... a danas smo svi na faceu. Sve se mijenja. Sada sam se sjetila te pjesme od Čolića :-))). Uglavnom da zaključim, u naše doba je bilo sve bolje i ja se slažem s tobom. PUSA-MUSA

    OdgovoriIzbriši
  6. Mlađa sam od Brođe, Antera, Lomic... čak bih nekima mogla biti dijete i slažem se s tekstom jer sam tako odgajana. U početku sam mislila kako me majka zlostavlja (danas znam tu riječ, onda sam mislila da me mrzi), tjera me raditi metlom, motikom, krpom... ako me dva puta zovne i ne odazovem se obavezno neki projektil doleti u mom pravcu (papuča, metla, kuhača...). Bilo nas je 4. Kako su gordo zvučale neke riječi. Ma ne smijem ih niti navesti jer bi ju netko mogao danas tužiti. Ja neću, jer sam zahvalna na temeljima koje mi je dala, čvrstini stava, jakosti u boli i problemima, naučila me nositi se kroz život. Moj sin je 11 godina. Plakala sam kada je bilo teško, ljutila se ali i smijala lijepim trenucima. Nisam niti jednom posegnula za alkoholom ili sedativima. Naravno, popijem čašu piva i to sa svekrvom. Svaka čast autoru članka. Nema prave stege ali zato imamo problema pored svih "stručnih" kadrova koji "vode brigu" o djeci.mamaposebnogdjeteta

    OdgovoriIzbriši
  7. ma danas je sve otislo u PM, niko nikoga ne zanima, samo se gleda vlastiti interes...

    OdgovoriIzbriši